Anđelika je biljka koja broji više od 50 vrsta. Udomaćila se u umjerenom i subantartičkom rubu pa je nalazimo čak i na Islandu. Raste 1 – 3 metra a cvjetovi su joj bijele i zeleno-bijele boje. Mnoge podvrste uzgajaju zbog okusa ili zbog medicinskih svojstava. Najpoznatija od njih je Vrtna anđelika ili latinski “Angelica Archangelica”. Laponci je koriste kao hranu (korijen) i/ili kao lijek (stabiljka). Vrlo se često sastavni dio gina u koji se dodaje kao korijen ili kao sjemenke.

DJELOVANJE

Anđelika djeluje na tijelo tako da ga lagano zagrijava i povećava cirkulaciju u nogama i stopalima. Otklanja toksine iz tijela i može se koristiti u terapijama reumatizma ili prehlade te problemima sa urinarnim traktom i kolicima. U obliku obloga djeluje na smanjenje boli uslijed reume te oticanja uslijed gihta.

PROTIV VJEŠTICA

Kažu da je biljka dobila svoje ime prema anđelu koji ju je preporučio u doba kuge. Navodno štiti protiv zlih duhova i vještica te je ujedno poznata i kao “Korijen Duha Svetoga”. U Njemačkoj se vjeruje da Anđelika pomaže kod otrovanja.

OKUS

Kod gina biljka ostavlja “zemljani”, korijenasti okus i osjeća se kao treća dimenzija okusa na kraju jezika i u samom grlu.

Mnogi destileri tvrde da je koriste i kao “fiksator” okusa koji povezuje sve ostale sastojke gina no kemijske analize, do sada, nisu potvrdile tu tvrdnju.

U svakom slučaju mnogi destileri je smatraju dijelom “Svetog Trojstva” gina u koje spadaju borovica, korijander i anđelika.