ANĐELIKA

angelica archangelica

Anđelika je biljka koja broji više od 50 vrsta. Udomaćila se u umjerenom i subantartičkom rubu pa je nalazimo čak i na Islandu. Raste 1 – 3 metra a cvjetovi su joj bijele i zeleno-bijele boje. Mnoge podvrste uzgajaju zbog okusa ili zbog medicinskih svojstava. Najpoznatija od njih je Vrtna anđelika ili latinski “Angelica Archangelica”. Laponci je koriste kao hranu (korijen) i/ili kao lijek (stabiljka). Vrlo se često sastavni dio gina u koji se dodaje kao korijen ili kao sjemenke.

DJELOVANJE

Anđelika djeluje na tijelo tako da ga lagano zagrijava i povećava cirkulaciju u nogama i stopalima. Otklanja toksine iz tijela i može se koristiti u terapijama reumatizma ili prehlade te problemima sa urinarnim traktom i kolicima. U obliku obloga djeluje na smanjenje boli uslijed reume te oticanja uslijed gihta.

PROTIV VJEŠTICA

Kažu da je biljka dobila svoje ime prema anđelu koji ju je preporučio u doba kuge. Navodno štiti protiv zlih duhova i vještica te je ujedno poznata i kao “Korijen Duha Svetoga”. U Njemačkoj se vjeruje da Anđelika pomaže kod otrovanja.

OKUS

Kod gina biljka ostavlja “zemljani”, korijenasti okus i osjeća se kao treća dimenzija okusa na kraju jezika i u samom grlu.

Mnogi destileri tvrde da je koriste i kao “fiksator” okusa koji povezuje sve ostale sastojke gina no kemijske analize, do sada, nisu potvrdile tu tvrdnju.

U svakom slučaju mnogi destileri je smatraju dijelom “Svetog Trojstva” gina u koje spadaju borovica, korijander i anđelika.

Nastavkom korištenja naših stranica pristajete na upotrebu kolačića. više informacija

Postavke kolačića na ovim stranicama postavljene su na "prihvaćam kolačiće" kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo korištenja naših stranica. Ako nastavite koristiti naše stranice bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvaćam" u donjem dijelu ekrana smatramo da pristajete na iste.

Zatvorite