LAVANDA

Lavanda

Lavanda, kraljica Mediterana je grmolika biljka koja je u naše krajeve stigla sa grčkih otoka. Osim svojih ljekovitih Lavanda ima i umirujuća svojstva. Legenda kaže da je Kleopatra upravo uz pomoć Lavande i njezinih eteričnih ulja uspjela zavesti Julija Cezara.

Lavanda je višegodišnja polugrmolika biljka uspravne ili savinute stabljike visoke 50-80 cm., cvjetovi su ljubičaste boje, pršljenasto raspoređeni u dugim klasatim cvatovima. Zbog dlakavosti se biljka čini siva.

Od cvjetnih vrhova , prije no što cvjetovi sasvim izbiju, priprema se ljekoviti čaj i vadi ulje, a od cvjetova miris za parfem.

Služi kao antiseptik, antispazmodik (protiv bolova kod reumatizma – pomiješana s alkoholom), i kao sredstvo protiv raznih infekcija grla i ždrijela. Lavandino ulje ublažuje migrenu i nervoznu glavobolju, lupanje srca, neurastenije, te boli u želučano-crijevnom sustavu. Njezino ulje uništava streptokoke (streptoccocus albus), pyogenes i dr. Ako se 5-10 kapi lavandina ulja uzme na kocki šećera, to smiruje uzbuđenost, bolove oko srca, depresiju, navale krvi u glavu, vrtoglavicu i uklanja nesvjesticu.

Trebamo li dalje?

LAVANDA U NAŠEM GINU

U našoj destileriji Lavandu koristimo u sklopu “herbalnih” sastojaka našeg gina i vodimo računa da naše biljke pripadaju rodu Lavandula angustifolia ili Lavandula officinalis. 

Destilacija naše kadulje, lavande i masline vrši se postupkom “parne infuzije”. Naime, listovi navedenih biljaka izuzetno su nježni i potapanje u izravno u vrući alkohol tijekom destilacije može izazvati opori, gorki okus gina. To svakako, ne želimo!

Ako je Kleopatri uspjelo, možda i nama uspije zavesti vas i uvjeriti da probate hrvatski premium suhi džin, Old Pilot’s Gin.

Nastavkom korištenja naših stranica pristajete na upotrebu kolačića. više informacija

Postavke kolačića na ovim stranicama postavljene su na "prihvaćam kolačiće" kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo korištenja naših stranica. Ako nastavite koristiti naše stranice bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvaćam" u donjem dijelu ekrana smatramo da pristajete na iste.

Zatvorite