Ljekovita svojstva lista masline bila su poznata još u vrijeme starih egipćana koji su vjerovali da čaj od lista masline jača organizam, smiruje groznicu a koristili su ga i tijekom mumifciranja.

Maslinovo lišće u novije vrijeme je skupni interes znanstvene zajednice i industrije širom svijeta, što je dokumentirano velikim brojem znanstvenih radova koji sadrže podatke o ljekovitim svojstvima maslinovog lista. Istraživanje u maslinovom lišću je otkrilo da su fenolni spojevi odgovorni za ljekovita svojstva, i to: rutin, katehin, oleuropein, itd. Među bioaktivnim spojevima maslinovog lišća, oleuropein ima vrlo značajnu farmakološku aktivnost. Istraživanja su pokazala da oleuropein pokazuje antioksidativna, antivirusna, antimikrobna i protuupalna svojstva.

Iako se najčešće koristi osušeni list masline sve češće možemo vidjeti i upotrebu svježeg lista. Listovi masline sadrže mnoge ljekovite tvari poput flavonoida, saponine, tanin, šećer, smolu, eterična ulja te konin koji proširuje krvne žile i time smanjuje krvni tlak.

Kao i za svaki drugi sastojak našeg gina mogli bismo potrošiti retke i retke nabrajajući sve pozitivne učinke aktivnih tvari koje biljke imaju na ljudski organizam. Bit ćemo kratki i navesti još samo neke: snižava šećer, masnoće i kolesterol u krvi, djeluje protiv mikroorganizama u našem tijelu, pomaže kod prehlade i upale pluća, antiseptik, … možemo do sutra.

LIST MASLINE U NAŠEM GINU

List masline vrlo je važan sastojak našeg gina a isti nabavljamo od proizvođača sa eko certifikatom i dugogodišnjim iskustvom u uzgoju maslina i proizvodnji čaja od lista masline. Naš list masline dolazi iz Biokova a ubran je s velikom pažnjom i ljubavi cijele obitelji koja u proizvodnji koristi najviše ekološke standarde.