Sjemenke korijandera lat. Coriandrum Sativum za mnoge su destilere dio “Svetog Trojstva” gina zajedno sa borovicom i anđelikom. U kulinarstvu generičko ime “korijander” znači sjemenke korijandera ili listovi biljke. U destilaciji gina 99% imena “korijander” odnosi se na sjemenke biljke.

OPET GRCI

Ime biljke dolazi iz grčke riječi “koros” što znači “kukac”. Okus/miris sjemenki korijandera uvelike će utjecati na doživljaj gina stoga destileri provode puno istraživanja i paze od kuda dolaze njihove sjemenke.

U GINU

Bez obzira da li će na svojim bocama gina “priznati” upotrebu sjemenki korijandera ili ne, one će ginu dati “citrusnu” notu (γ – terpinen). Dapače, mnogi tvrde da većina citrusnog okusa, zapravo, dolazi iz korijandera a ne samog limuna.

Prije destilacije neki ga destileri namjerno mrve, neki tostiraju a neki maceriraju zajedno sa borovicom.

Zanimljivo je spomenuti da je drugi najvažniji sastojak eteričnog ulja korijandera α-pinen (najvažniji sastojak borovice) te je stoga više nego logično kombiniranje borovice i sjemenki korijandera. Savršeno se slažu!

Iako se citrusne note pojavljuju na početku “puta” tj. na početku jezika, citrusne note korijandera pojavljuju se potkraj “srca” (središnjeg dijela okusa), na kraju jezika. Potkraj 2. dimenzije gina.